Zašto mačka grize vlasnika i stvari po kući

Prvobitno objavljeno na VESTRATEK blogu:

Zašto mačka grize vlasnika i stvari po kući

Zašto mačka grize vlasnika, nameštaj, obuću, zašto “fiksira” gumice za kosu, pertle, kablove? Zašto mačka napada noge dok hodamo? 

Da li želi da se igra?

Ili je nervozna pa to što mačka grize može da se protumači i kao znak agresije?

Vestratek će vam danas pomoći da bolje razumete ovo, neobično, ponašanje mačaka.

Razlog br. 1 zašto mačka grize:

Mačka grize da bi prekinula igru

Jeste li se zaneli sa maženjem? Ukoliko ste ignorisali ili niste zapazili znakove “prenadraženosti” vašeg lljubimca, moguće je da će on dodatno da vam ukaže na to da je igre/maženja i dr – dosta!

A koji su to znakovi?

  1. Spuštene uši
  2. Odmicanje
  3. Zamahivanje (“udaranje”) šapom
  4. Poskakivanje i beg nakon tof zamaha

Na kraju – ako ništa ne upali – mačka grize.

Evo zašto mačka ujeda

Razlog br. 2 zašto mačka grize:

Mačke koje grizu u igri, obično vas doživljavaju kao nekog svog

Razmislite malo….Kako bi se mačka igrala sa drugim mačkama? Sigurno ste nekad čuli i mačiće kako mjauču dok se igraju, prevrću i – ujedaju.

Možda ste se zapitali i zašto mačka grize i liže vlasnika, a odgovor je upravo povezan sa tim što vas vaša ljubimica posmatra kao deo svog čopora; neki bi rekli i kao – mačku.

“Agresivna” igra mačaka, agresivna je samo ljudima. Vaša mačka vas može vrebati, i čekati, pa skočiti na noge kada prolazite. To znači da je vreme za igru!

Razlog br. 3 zašto mačka grize za noge, ruke i dr:

Ugriz mačke je duboko usađeni refleks preživljavanja

Grublja igra mačaka je najbolji način da se mladunci pripreme da love i prežive u divljini. 

Razmislite o tome kako mačka (i vaša, ali pre svega divlja, velika mačka) lovi plen. Uvek će za lov biti interesantnije nešto što se kreće nepredvidivo, nešto što mora da vreba… 

Nešto slično ispoljavamo i mi, kada se krećete po stanu npr: levo, desno, unazad, napred…

U okruženju u kakvom današnje, pripitomljene mačke žive, ponašanje koje rezultira ugrizima znači samo to da vas vaša mačka gleda kao igračku (a ne plen koji treba da ulovi. Ili ne?).

Upoznajte mačke koje grizu stvari

Razlog br. 4 zašto mačka gize stvari i nameštaj:

Mački je možda dosadno: Ugrizima izbacuje višak energije i frustraciju

Mačke koje grizu često, uglavnom to čine da bi iskazale neko svoje nezadovoljstvo. Možda ste preterali sa mažanjem, možda su se razigrale i krenule sa grubljom “igrom”, a možda vas mačka začikava da se igrate sa njom.

Naravoučenije – razlog zašto nas mačke grizu jeste da bi komunicirale sa nama. Jedan od najpoznatijih načina komunikacije mačaka sa ljudima je – mjaukanje. 

Vestratek je već pisao o mjaukanju mačaka, pa savetujemo vam da i taj tekst pogledate, i steknete malo širu sliku o tome šta mačka želi kada ispoljava ova neobična ponašanja.

LINK:Zašto mačke mjauču i šta njihovo mjaukanje može da znači

Ako smo već objasnili kako maženje ima veze sa ugrizom, ili kako se igra može završiti ugrizom, vreme je da ukažemo na još nešto što može da rezultira time da mačka grize vlasnika ili stvari u kući. Radi se o višku energije.

Obično mačke koje žive u malim stanovima, koje su jedinice, i sa kojima se vlasnici i ne igraju često, “pate” od viška energije. 

Nju izbacuju tako što mjauču kasno noću ili rano ujutru, ili tako što grizu pertle, obuću, kablove, ivice nameštaja, pa i vlasnika i goste.

Želite li da naučite da svoju mačku oslobodite ovog poriva da grize? Predlažemo da posetite naš novi tekst u kojem dajemo 4 saveta da se sa ovom navikom izborite!

This post was originally published on this site

Оставите одговор