Šta psi vole? Deset stvari koje psi obožavaju da rade (i jedu)

Prvobitno objavljeno na VESTRATEK blogu:

Sa vlasnikom – ili bez njega, postoje stvari koje psi jednostavno obožavaju da rade, kao i hrana kojoj nikada neće odoleti. Šta je to što psi najviše vole?

Specifični način ponašanja, a s njim i preferencije u hrani i igri, usko su povezane sa osećajem sreće i zadovoljstva kod pasa. Možete li da prepoznate obrazac ponašanja koji vam govori da je vaš pas srećan?

Ako želite da saznate koje su to stvari koje usrećuju pse, i šta psi vole da rade – pred vama je naša ultimativna lista sa top 10 stvari koje psi obožavaju

Vestratek vam na taj način pomaže da svog ljubimca učinite još srećnijim i zadovoljnijim.

pas sa lopticom koju voli

Navike koje psi imaju (i ne planiraju ih se odreći)

Psi su (donekle kao i ljudi) bića navika. Zapravo, stepen i količina prilagođenosti psa na okolinu i ljude upravo zavisi od toga koliko je on navikao da provodi vreme sa ljudima, i u određenoj sredini.

Međutim, koliko navika može da bude dobra stvar za socijalizaciju psa, toliko se često dešava i da psi usvajaju neke negativne šablone ponašanja i navike koje izluđuju njihove vlansike. Ipak, neki psi jednostavno ne odustaju od njih.

Sigurni smo da će svaki vlansik uspeti da navede bar dve radnje koje njihov pas iznova i iznova ponavlja, uprkos tome što izluđuju njegovog vlasnika.

1. Psi vole da im je dan ispunjen

Šta psi vole više nego da se osećaju korisno? Psi, baš kao i njihovi ljudski prijatelji, žele da imaju svrhu tokom svog dana, i vole da se osećaju korisno. 

Pas je spreman da juri, trči, skače i mazi se čim otvori oči – a ukoliko im sve te radosti iz nekog razloga budu uskraćene, neretko se njihovo nezadovoljstvo odrazi i na zdravstveno stanje

Ako pas nije produktivan, kod njega se mogu javiti osećanja dosade, pa čak i anksioznosti i depresije u težim slučajevima.

Ukoliko vas zanima kako se ponaša pas koji je anksiozan ili depresivan, kao i načini otklanjanja ovih tegoba, toplo preporučujemo naš tekst koji se bavi upravo ovim promenama.

Link: Kako pomoći ljubimcu koji je anksiozan?

Šta psi vole da rade kako bi ispunili dan?

Bilo koji zadatak koji će psa održati aktivnim i svesnim dobar je da mu se ispuni dan i ulepša druženje sa vlansikom. Neki vlasnici ističu da njihovi ljubimci uživaju u “obavezama” poput zaštite vlasnika, donošenja pošte, sakupljanja grančica i igranja sa drugim psima.

Mentalna stimulacija takođe pomaže u održavanju psa zauzetim. Uvedite nove igre pamćenja i učenje novih trikova; vaš pas će vam biti zahvalan na druženju, a vama će biti zanimljivo da saznajete šta sve psi zapravo mogu da nauče.

Potrudite se ove igrice uvedete kao svakodnevnu aktivnost. Konstantna rutina pomaže u tome da psa dugoročno održite srećnim jer će lakše predvideti aktivnosti koje slede i šta njegov vlasnik od njega. Šta psi vole više od toga!?

pas sa granom

2. Psi vole i da lenčare

Nasuprot priči o uživanju u aktivnom životu, psi su izuzetno poznati i kao velike lenštine. Ipak, posmatrajmo to na ovaj način: Umoran pas je negativan pas – ito kao i čovek. 

Iako psi vole da do iznemoglosti krstare parkićem jureći za loptom, njima je neophodan odmor kako bi sakupili svu tu snagu za igru.

A odmor često ume i da potraje

Neke studije su pokazale da je prosečnom psu neophodno oko 16 sati odmora kako bi se pravilno razvijao i bio zdrav.

Ukoliko vas zanimaju detalji u vezi toga koliko psi trteba da spavaju – preporučujemo vam naš skorašnji tekst u kom smo do tančina obradili ovu zanimljivu temu.

Link:Koliko je normalno da psi spavaju?

Ukoliko ste ljubitelj mačaka, i za vas smo pripremili temu slične sadržine. Vestratek misli na sve naše ljubimce i njihove potrebe za spavanjem.

Link: Zašto mačke spavaju po ceo dan?

3. Šta psi vole više do svog vlasnika i njegove blizine

Psi jednostavno vole biti tik uz svog vlasnika. Uvek i svuda. Upravo im je ova posvećenost i zagarantovala mesto omiljene životinje pri izboru ljubimca.

Koliko psi vole svog vlasnika posebno je izraženo kada se pojave drugi ljudi. Pas tada svojom bliskošću želi da pokaže svima koji prilaze da je taj čovek “njegov” i da je pod njegovom “zaštitom”

Stručnjaci sugerišu da pas zaštitničkim ponašanjem želi da zaštiti vlasnika i oduži mu se jer mu pruža sigurnost, poverenje i udobnost. Upravo je ovo razlog zašto psi biraju da spavaju sa vlasnikom.

4. Psi vole šetnje i putovanja

Psi baš ne vole da ostanu sami kod kuće. Pošto smo već pokrili njihovu ljubav i potrebu da budu uključeni u sve aktivnosti porodice – normalno je da će mnogi od ovih ljubimaca pre birati vožnju i putovanje sa vlasnicima, nasuprot prinudnog samovanja u stanu ili kući.

Ipak, za neke pse putovanje nije tako lijepo iskustvo. Neki psi putovanje, a posebno vožnju automobilom doživljavaju kao traumatično iskustvo.

Da li vas zanima kako prepoznati nelagodu tokom vožnje kod psa? Ili žarko želite da vaš pas zavoli putovanja automobilom?

Vestratek priskače u pomoć sveobuhvatnim “vodičem” kroz strah od putovanja kod pasa. Odvojte nekoliko minuta za tekst pod narednim linkom, i zauvek oslobodite svog ljubimca mučnine u autu i straha od putovanja.

LINK:Prepoznajte i tretirajte mučninu psa u vožnji.

Šta psi vole od hrane – čemu pas nikada neće reći “Ne!”?

Kada je izbor hrane u pitanju, svim vlasnicima je na prvom mestu odabir hrane uz koju će njihov ljubimac biti zdrav i snažan

Najveći procenat hranljivih materija u hrani za pse zazuzimaju masti i belančevine, najčešće životinjskog porekla. 

U kompletnu pseću hranu dodaje se i određeni procenat sirovina biljnog porekla, u vidu voća i povrća, a onda i vitamini, minerali i druge materije koje pomažu psu da vari obork.

Zbog toga sirova hrana, i hrana koja nije konkretno namenjena ishrani pasa (čitaj – ljudska hrana) nikako nije dobar izbor ako hoćemo da imamo aktivnog psa, bez zdravstvenih problema (naročito u starijoj dobi).

Ipak…neke đakonije sa ljudske trapeze mogu biti i te kako korisna ( i ukusna) poslastica za naše četvoronožne prijatelje.

vlasnica hrani psa hranom koju pas voli

1. Mlečni proizvodi

Šta psi vole nego mleko i mlečne proizvode. Ne postoji pas koji će okrenuti leđa slasnom komadu sira ili koji neće radosno olizati činiju s jogurtom. Jogurt u ishrani pasa zapravo može da bude i višestruko koristan.

Mlečne, fermentisane bakterije u jogurtu pomažu varenju hrane, pa tako ako sumnjate da je vaš pas pojeo nešto loše – ponudite ga sa malo ovog osvežavajućeg napitka.

Šta psi vole osim mlečnih proizvoda?

2. Povrće: Od bundeve do paprike i brokolija

Bundeva je prva namirnica iz sveta povrća koju holistički veterinari uglas prepopručuju kao dodatak ishrani pasa i mačaka. 

Bundeva je prepuna vlakana, pomaže varenje i dugo drži sitost. Osim toga, bundeva sadrži i malu količinu prirodnog šećera – tek toliko da našem psu bude neodoljivo ukusna, i da je poželi svaki put kada je namiriše.

Sličan odnos psi imaju i prema povrću kao što je paprika, brokoli, ili voće poput jabuke i kruške. Psi obožavaju da glođu celu jabuku; ukoliko nam ne verujete – eto prilike da ovu teoriju i sami testirate. 

Sada je sezona – a pas će biti oduševljen!

3. Hleb. Što bajatiji to bolji

Da, psi mogu da jedu hleb. Male količine običnog hleba (bez začina i semenki) neće izazvati probleme kod vašeg psa – ali mu neće pružiti ni zdravstvene benefite kakve ima njegova namenska hrana.

Veterinari su mišljenja da psu ne treba davati svež hleb, ali možete mu povremeno ponuditi manji komadić prosušenog hleba; posebno koricu.

Pažnja!

Pre bilo kakvog izleta u ljudsku hranu koju biste ponudili psu, proverite da li je hrana koju želite da mu date zapravo bezbedna. Neke ljudske namirnice mogu biti izuzetno toksične za pse, a među njima prednjače:

 • Čokolada
 • Luk
 • Grožđe
 • Sveže testo
 • Avokado
 • Veštački zaslađivači
 • Razni orasi (pre svega makadamia)
 • Alkohol i kafa…

4. Psi vole da jedu sami

Jeste li kada vidjeli da pas uzme hranu i odnese je u drugu sobu da jede?

Za pse je vreme jela poseban, lilan, trenutak. Iako neki psi vole da obeduju kada i njihov vlasnik, većina pasa ceni privatnost za ovu aktivnost.

Naučnici povezuju ove preferencije sa strahom pasa da im vođa čopora ne otme hranu. Dakle, ako vaš veoma društveni pas bira samoću tokom jela, nemojte ga prisiljavati na suprotno.

vlasnica i pas jedu lubenicu

Šta psi vole kod svojih vlasnika?

Bilo da imate dominantnog ili prijateljski nastrojenog psa, on će nepobitno zahtevati od vas da mu budete vođa;  neustraši član čopora na koga može da se ugleda i za koga će da “živi”. To je psima jednostavno u prirodi.

Sa druge strane, ako vas pas ne percipira kao vođu čopora, on će morati da preuzme tu ulogu. Tada se javljaju ozbiljni problemi poput neposlušnosti, pa čak i agresivnosti prema vlasniku.

1. Nagrade i pohvale

Iako vam se ne čini tako, psima “nametanje” pravila ponašanja i raspored aktivnosti pomaže da održe pribranost u stresnim i zbunjujućim situacijama.

Vi kao vođa uspostavljate pravila ponašanja, raspored aktivnosti, nagrađujete ga za dobro ponašanje.

2. Psi vole kad im puštamo muziku i televiziju

Kako je muzika dobar antistres za ljude, tako je i za naše kućne ljubimce odlična terapija. Ipak kao i ljudi, psi ponekad mogu imati preferencije u zvukovima koje vole da slušaju i koji ih opuštaju. Ovo se najbolje uočava ako pas voli da gleda televiziju.

Verovali ili ne, svi psi vole da gledaju televiziju. Iako ne vide kao ljudi, psi izuzetno dobro zapažaju svetlost, boje, zvuk i pokrete

Za njih televizija može biti mentalna stimulacija, a sudeći prema mišljenju nekih stručnjaka, psi zaista uživaju u gledanju televizije, jer ih ona opušta. 

Iz tog razloga mnogi vlasnici ostavljaju uključen tv svojim ljubimcima kad krenu na posao. Ipak, ne treba posebno naglašavati da televizija ne može biti zamena za ljubav, ljudsku pažnju i vežbanje.

Koju muziku psi vole, a koju bi najradije da zaborave?

Naučnici su sprovodili razna istraživanja u kojima su pokušavali da dođu do zaključka da li psi mogu da razlikuju žanrove, kao i da li im neki prijaju više od drugih.

List Psychology today navodi kako Pop muzika ne izaziva posebne reakcije kod pasa, dok klasične note deluju umirujuće na naše ljubimce.

Ako pak volite Heavy metal u svojoj kući, pokušajte da svog psa izostavite iz te priče, jer – čini se da ona pse uznemirava i tera da laju.

Ponašanje svakog psa može se lako uporediti sa ponašanjem ljudi – posebno njihovih vlasnika. Ukoliko i vaš ljubimac izražava individualne preferencije, pažljivo mu uslišite želje i zahteve da uživa u onome što voli. Srećan pas je zdrav pas!

 • vestratek C250 cbd ulje za mačke
  рсд3.300,00
  Dodaj u korpu
 • This post was originally published on this site

  Оставите одговор