NJUŠKA vašeg PSA je stalno VLAŽNA: Da li je to znak ZDRAVLJA ili BOLESTI

Prvobitno objavljeno na VESTRATEK blogu:

Da li poljubac kućnog ljubimca treba da bude “mokar” i hladan, ili kao čovekov – suv i topao?

Piše Biljana Plazinić

Foto Pixabay

Razmenjujući nežnosti sa svojim četvoronošcem, nebrojeno puta ste osetili dodir njegove sunđerasto mekane i vlažne njuške. Verujemo da vlasnici novajlije nisu sigurni da li je “mokar nos” odlika zdravog psa, ili predstavlja razlog za brigu.

Dešava se da pseća njuška u jednom trenutku bude mokra i hladna, a već u narednom suva i topla.

Svaki pas ima “unikatnu” njušku: “ukrasi” na njegovom nosu jedinstveni su baš kao i otisak prstiju svakog čoveka

Smatra se da je vlažna pseća njuška odlika dobrog zdravlja. Ukoliko je hladna i iz nje curi sluz, to može biti znak bolesti. Topla i suva njuška ne mora biti signal za uzbunu. Zdravom psu koji boravi u zagrejanim prostorijama nos može da bude suv. Ovakvo “stanje nosa” pojavljuje se i kod ljubimaca rekonvalescenata, posle preležane zarazne virusne bolesti.

Preterano vlažan nos može biti simptom prehlade.

Ako se na psećoj njuški pojave promene u vidu krastica, ljuštenja ili izmenjene pigmentcije, obratite se veterinaru. Dugotrajna suvoća njuške može izazvati bolne posledice, poput ragada, pojave krasti, otvaranja rana…

Uz suvoću nosa, kao propratne tegobe nekog oboljenja javljaju se i drugi simptomi, kao što je obamrlost, gubitak apetita, povraćanje, dijareja

Ukoliko suvoća njuške nije znak bolesti, možda je u pitanju dermatološki problem, poput alergije (pojedini psi ne podnose plastiku). Jedan od glavnih razloga stalne vlažnosti njuške je u tome što je pas konstantno oblizuje. Osim želje za hlađenjem, pas lizanjem svog nosa potpomaže boljem upijanju mirisa iz okoline.

O lizanju nosa prilikom hranjenja ne treba mnogo pričati: psi sa dugačkim njuškama primorani su da ih očiste iz higijenskih razloga

Psi koji mnogo vremena provode u prirodi konstantno njuškaju okolinu i vlažnim nosom skupljaju nečistoću svake vrste. Ukoliko se vlažnost i suvoća nosa povremeno smenjuju, to je normalno i nema potrebe za brigom. Ako bilo koje stanje duže potraje, ili je veoma naglašeno, posetite veterinara.

Vlažan nos je po pravilu normalno stanje: pseća njuška izlučuje sluz koja pomaže u apsorpciji mirisa iz okoline

Pročitajte još Pas i alergija na hranu prvi znaci svrab i dijareja

IZVOR: Članak NJUŠKA vašeg PSA je stalno VLAŽNA: Da li je to znak ZDRAVLJA ili BOLESTI je preuzet sa Pet-svet.rs internet stranice.

  • vestratek C250 cbd ulje za mačke

    рсд3.300,00

    Dodaj u korpu

  • This post was originally published on this site

    Оставите одговор