Kako povećati apetit kod mačaka u 4 koraka

Prvobitno objavljeno na VESTRATEK blogu:

Kako povećati apetit kod mačaka

Povećanje apetita kod mačaka zavisi od nekoliko stvari. Moramo znati uzrok odbijanja obroka, obavestiti veterinara ako je preskakanje obroka učestalo i moramo ponovo mački omiliti hranu.

Vestratek danas donosi 4 odgovora na pitanje kako povećati apetit kod mačaka. Ponekad neće biti jednostavno, ali – naoružajte se strpljenjem i dajte maci vremena da se prilagodi na promenu.

Kako povećati apetit mačetu

1. Probudite apetit maci novim ukusima i teksturom hrane

Kako povećati apetit kod mačaka ako ne – novom hranom? Možda je uzrok odbijanja obroka meso koje ne voli, miris koji joj se ne dopada?

U tom slučaju, treba birati hranu prema drugačijem ukusu i teksturi. Mnoge mačke će radije jesti namirnice sa visokim sadržajem vlage i većinskim postotkom jednom mesa (tzv. monoproteinska hrana).

Mešajte granule sa sosićem (vlažnom hranom)

Ako mačka uglavnom odbija suvu hranu – pokušajte da joj učinite granule ukusnijim. Pomešajte ih sa sosićem i na lak način povećajte sadržaj vlažnosti u obroku. 

Zagrejte mački obrok i učinićete ga privlačnijim za jelo

Iako povećati apetit mačkama nije lak zadatak, ponekad one najjednostavnije stvari “deluju”. Tako, na primer, zagrevanje vlažnog obroka dovoljno je da on mački zamiriše jače i bude privlačniji za jelo

Mace nikako ne vole hranu koja je hladna (još manje zamrznuta).

Kako povratiti apetit kod mačaka ukusnim obrokom

2. Omogućite svojoj maci pravilnu i izbalansiranu ishranu

Vašoj mački su potrebna (bar) dva, redovna, obroka. Takođe, obavezna je i činija sveže i čiste vode koju redovno treba menjati, a činiju čistiti od kamenca i taloga.

Šta znači pravilna ishrana mačaka?

Mačke su mesojedi, njima su proteini osnovni izvor nutrijenata, snage i zdravlja. Ukoliko vaša maca nema priliku da lovi, potrudite se da kroz suve i vlažne obroke dobije što više mesa (proteina).

Danas na tržištu postoji nekoliko proizvođača koji granule prave od nekoliko vrsta mesa, i to celovitih životinja (“whole pray”).

Pored toga, mačkama je potrebna i vlaga koja je nažalost malo prisutna u granulama. Obezbedite maci porciju vlažne hrane, barem tri puta nedeljno.

Mačke nisu ljudi!

Mačka u hrani namenjenoj baš njoj ima sve što joj je potrebno da bude zdrava i jaka. Iako svoju macu možete počastiti kuvanim oborkom (bareno meso i poneko povrće), važno je ovakav način ishrane ne postane dominantan. 

U ovom tekstu možete proveriti koje to namirnice vaša maca ipak može pojesti sa vašeg menija.

LINK: Koju ljudsku hranu mogu jesti psi i mačke?

Mačka sa apetitom

3. Kako mački povećati apetit blizinom vlasnika: hranjenje iz ruke

Da li ste već videli naš tekst o tome Šta mačke najviše vole? Možda vam pomogne u odgovaranju na pitanje kako povećati apetit mački.

Spojte vašu blizinu, sa onim što maca voli. Ponekad će to biti toliko jednostavno poput hranjenja iz ruke. Čin ličnog dodira mačke i vlasnika, posebno dok je mačka bolesna, pomaže ljubimcu da počne da jede i oporavlja se.

Kako mački povratiti apetit ako joj ne pričate, mazite je i polako pokušajte da je navedete da proba hranicu.

4. Kako povećati apetit kod mačaka pomoću CBD ulja i suplemenata

Povoljno dejstvo na apetit kod mačaka imaju i preparati na bazi probiotika i prirodnih ulja, kao što su riblje ulje, laneno ulje ili CBD.

U OVOM tekstu smo naveli nekoliko najboljih suplemenata za mace koji vam mogu pomoći u nameri kao što je povećanje apetita kod mačaka.

Za postizanje poboljšanja apetita nije nužno primeniti poseban režim ishrane, već odabrani suplement nakapati par puta maci u usta ili u hranu. 

Terapija se uobičajeno sprovodi od 6 do 12 nedelja, ali uvek u dogovoru sa veterinarom!

Vaš veterinar je vaš najbolji drug kada imate ljubimca u kući.

Greške za povećanje apetita kod mačaka

Šta nikako ne raditi?!

Nikako nemojte grditi mačku jer ne jede! Nemojete je silom terati da jede ili joj hranu koju ne voli ostavljati da ipak pojede “kad ogladni”! Kako povećati apetit mački ako je dodatno uplašite i istresirate. Strpljenje je od velike važnosti

Uvek je dobra ideja porazgovarati sa veterinarom o nameri da povratite apetit svom ljubimcu, posebno ako maca odbija hranu nekoliko dana zaredom.

Veterinar je jedini stručan da prepozna i tretira simptome anoreksije i drugih poremećaja koji mogu nastati usled odbijanja obroka, ali je jedini pozvan i da preporuči odgovarajuću dijetu, ukoliko je potrebna.

This post was originally published on this site

Оставите одговор