Kako naučiti psa da se ne plaši? Vežbe za oslobađanje od straha kod pasa

Prvobitno objavljeno na VESTRATEK blogu:

Kako naučiti psa da se ne plaši

Prava “borba” dolazi nakon toga. Kako naučiti psa da se ne plaši? Da li možemo primenjivati neke vežbe za oslobađanje od straha kod pasa?

Odgovor je – Da! I vrlo je lako. Vestratek otkriva kako.

Kako prepoznati da je pas uplašen?

Prvo i osnovno – prepoznajte da li je pas stvarno uplašen. Psi sa okolinom komuniciraju govorom tela, pa vrlo često uopšte nije teško zaključiti da se radi o strahu kao pokretaču, međutim, postoje i fizičke manifestacije straha kod pasa.

Kako prepoznati uplašenog psa

Pažljivim posmatranjem i poznavanjem ponašanja i karaktera ljubimca, uočićete neki od narednih pokazatelja straha kod pasa:

 • Spuštene i položene uši
 • Rep koji je duže vreme zavučen između nogu
 • Nakostrešena dlaka na leđima i zadnjem delu vrata
 • Često oblizivanje
 • Često zevanje
 • Izbegavanje kontakta očima
 • Pojačano češanje ili lizanje šapa
 • Često mokrenje ili potpuni izostanak istog
 • Bezrazložno lajanje, režanje i/ili poriv za ujedanjem
 • Intezivno trčanje
 • Destruktivno ponašanje prema objektima u okolini
 • Neuobičajena neposlušnost
 • Pojačano balavljenje i dahtanje
 • Drhtavica
 • Proširene zenice

Sada prelazimo na vežbe za oslobađanje od straha kod pasa. Ako smo prepoznali simptom, i ustanovili uzrok – vreme je da se na osnovu njega otpočnu vežbe za oslobađanje od straha kod pasa.

1. Kako naučiti psa da se ne plaši gužve i nepoznatih u okruženju

Gužva, gradska vreva, automobili, mnoštvo nepoznatih lica, mirisa, zvukova, vikanja – pravi pakao za psa. Naročito onog koji živi u stanu, donekle izolovan od svega toga.

Ako znamo da je za sreću i zdravlje psa neophodna šetnja, odnosno “istrčavanje”, nekako ga moramo naučiti da živi sa svim što spoljašnji svet nosi sa sobom.

Za početak, izvodite ga u periodu kada nisu velike gužve: rano ujutru ili oko 14, 15h, ili kasno uveče. Birajte mirnije kutke grada: igrališta gde nema puno dece, livadice gde nema drugih pasa, i sl. 

Pustite ga da povede i sam ponekad. Kada se rodi želja za istraživanjem, i strah će popustiti.

Iako ove vežbe za oslobađanje od straha kod pasa najbolje urode plodom kada je pas mali, deluju i na strije ljubimace. Malo pomalo, pas će se oslobađati, i ulica mu neće delovati toliko zastrašujuće.

Kako naučiti psa da se ne boji spoljašnjeg sveta

2. Kako naučiti psa da se ne plaši pucnja (grmljavina, vatromet, petarde…)

Grmljavina, petarde i generalno pucanje su stari neprijatelji pasa. Ipak, činjenica je i da mu možete pomoći da se straha oslobodi, ili da barem ne reaguje toliko burno na njih.

Najbolje vežbe za oslobađanje od straha kod pasa u ovom slučaju su – navikavanje. Upoznajte psa sa ovim zvukovima što ranije. Trudite se da oni ne budu odmah veoma bučni. 

Ukoliko je pas odrastao, a plaši se petardi, pokušajte da snimite taj zvuk pa mu povremeno puštajte snimak. Dok se ne navikne, i potpuno ne ogugla.

Naravno, ako se pas uplaši, nemojte ponavljati vežbu. Sačekajte dva dana, pa onda opet, smanjenim intenzitetom.

3. Kako psa osloboditi straha od razdvajanja od vlasnika

Strah od razdvajanja je najčešći kod pasa koji su usvojeni sa ulice, ali i psi koji su već sa dva meseca došli u novu porodicu takođe mogu “patiti” od ovoga. Jednostavno su veoma vezani za svog vlasnika – najboljeg prijatelja.

Blaže oblike anksioznosti vlasnici mogu sami tretirati, dok je za složenije slučajeve potrebno konsultovanje sa veterinarom. Tada obično pomaže i upotreba sredstava za smirenje, poput našeg CBD ulja za pse.

U svakom slučaju, potrebno je uložiti puno strpljenja i razumevanja za problem kao što je poteškoća kod razdvajanja. Pas nikako ne sme da se oseća kao da je (ponovo) napušten.

Najbolja vežba jesu duže šetnje i igranje sa vlasnikom pre nego što pas ostane sam. Pas će se umoriti, zaspati i “neće imati (toliko) vremena da razmišlja o igri (vlasniku)”.

4. Kako naučiti psa da se ne plaši veterinara

Bockanje, merenje temperature, štipkanje, preuzimanje od strane nepoznatih ljudi, sterilni mirisi, i mirisi drugih životinja – ništa od toga se ne dopada psu. I zato takvo mesto pamti “po lošem”.

Ipak, pokušajte da povremeno, neobavezno svaratite do ambulante. Neka mu veterinar da i poslasticu. A onda se zaputite kući. Ponavljajte radnju nekoliko puta, naročito ako pas uskoro mora na neki pregled.

Vežbe za oslobađanje psa od straha od veterinara

5. Kako psa osloboditi straha od vožnje

Psi ne vole vožnju jer je većini muka tokom nje, a mnogo njih i povraća u kolima. Posebno ćete imati problem ako pas nije ni navikao na vožnju, a uputili ste se na duži put.

Zbog toga, pokušajte psa da privolite u automobil. Dajte mu njegovu omiljenu poslasticu. Sedite malo u kolima – bez vožnje. Pa se naredni dan provozajte “napred-nazad”. Pa oko bloka, ili do prodavnice. 

Pratite reakciju, i postepeno povećavajte (ili smanjujte) minutažu vožnje.

Vežbe za oslobađanje psa od straha od vožnje

Kazne zbog destruktivnog čina ili pokazane agresivnosti su ono čega se psi takođe boje. Kazna predstavlja jedan od glavnih razloga za strah.

Psu koji pokazuje ili oseća strah treba obezbediti više prostora. I strpljenja. Vežbajte sa njim, igrajte se i nagradite ga nakon uspešno prebrođene “misije”. 

Da svaki strah nestane što pre – Vestratek je tu da vam savetima kao što su vežbe za oslobađanje od straha kod pasa, i odličnim suplementima pomogne i olakša otklanjanje straha kod pasa.

This post was originally published on this site

Оставите одговор