Funkcionalne poslastice za mačke – čime, koliko i kada nagraditi “lepo” ponašanje

Prvobitno objavljeno na VESTRATEK blogu:

Kako odabrati i kad davati poslastice za mačke

Poslastice za mačke su kao koncept preuzete iz ishrane i obučavanja pasa. Zamišljene su kao način da nagradimo lepo ponašanje, naučenu “komandu” ili da upotpunimo ishranu.

Ipak, iako mačke nisu voljne da provedu određeno vreme učeći komandu (što nije nemoguće), to ne znači da njihova ishrana ne može ponekad da sadrži slasnu nagradicu.

Danas učimo koje to nagradice za mačke možemo uvrstiti u njenu ishranu, koje sirovine su idealne i kako da izbegnemo gojenje, koje je neretko povezano sa poslasticama (slično kao kod ljudi, zar ne).

Kako poslastice za mačke mogu pomoći njeno zdravlje

Poslastice mogu biti lep način da obogatite njenu ishranu. Neretko dolaze u formi paste ili kolačića koji ih može očistiti od parazita, ili im pomoći da se oslobode bezoara… 

To su sve namenske, i funkcionalne nagradice za mačke. Evo kako poslastice za mačke još mogu biti korisne.

Poslastice za mačke mogu poboljšati njeno probavno zdravlje

Mačke sa osetljivim stomakom i tvrdom stolicom mogu imati koristi od poslastica sa dodatkom vlakana, probiotika i prebiotika. Osim olakšavanja varenja, ovakve nagradice za mačke mogu ojačati i njen imunitet.

Napravite prirodne poslastice za mačke

Zdravi zubi, koža i krzno uz poslastice za mace

Neke poslastice za mace aktivno čiste naslage sa zuba, smanjuje bakterije koje uzrokuju loš zadah, a pritom jačaju i zube i desni.

Ako odaberete poslastice koje sadrže esencijalne, omega 3 i 6 masne kiseline, možete očekivati poboljšanje stanja kože i dlake.

Podržavanje emotivnih potreba mačke i jačanje veze sa vlasnikom

Poslastice za mačke mogu biti i koristan alat za zbližavanje sa životinjom. Osećaj zadovoljstva dok ih jede, navešće mačku da povezuje pozitivne konotacije sa vama, čime se zadovoljavaju njene emotivne, telesne i čulne potrebe!

Kada poslastice za macu mogu biti “too much”

Iako zdrave poslastice za ljubimce mogu biti koristan alat u održavanju težine ljubimca, većina poslastica za mačke na tržištu daleko je ispod proseka u smislu kvaliteta.

Tako poslastice za mace imaju veoma visok sadržaj šećera (prostih, i hidrata), a gotovo nikakav sadržaj vlakana!

To znači da ćete se primenom poslastica za mačke dovesti u neku od ovih situacija:

  1. Mačka odbija da jede jer je sita zbog poslastica, ili čeka poslasticu
  2. Mačka se goji jer jede previše tih poslastica
  3. Mačku boli stomak jer poslastice za mačke nemaju vlakna i ona ne ide u WC
  4. Mačka prolazi kroz pad imuniteta jer jede samo poslastice za mačke, a ne hranu koja je kompletna

Takođe, dnevni unos nagradica za mačke ne bi trebalo da bude veći od 5% u odnosu na ostalu hranu!

Kosti i mleko za mačke – evo zašto Ne!

Većina mačaka ne vari laktozu. Njihova tela ne proizvode enzime koji bi razlagali mlečni šećer. 

“Ali moja mačka pije mleko” – Može biti da to čini jer je je navikla da pije mleko? Možda pije odmalena, pa se telo naviklo da stvara više energije koja bi varila dodatnu laktozu.

Takođe, to što mačka ipak pije mleko, ne znači da ne oseća tegobe. Opipajte joj stomak, grčeve i gasove je nekad teško sakriti iako su mačke majstori u “pretvaranju” i nepokazivanju slabosti.

LINK: Grčevi u stomaku ljubimaca: šta raditi i kako im pomoći

A šta je sa kostima?

Spoljašnji deo kosti je izrazito tvrd i teško se vari. Pregristi kost znači ispoljiti veliki napor cele vilice, pa se može desiti da mačka polomi zub ili da se kost raspukne i uslovi davljenje, posekotine i dr.

Zašto mačkama ne treba davati mleko

Koje su najbolje poslastice za mačke

većina poslastica za mačke (čak i vlažna hrana) koje kupujemo su prepune raznih šećera, (piše na ambalaži), izrazito su masne, a meso u njima je beznačajno zastupljeno, i iz loših je izvora.

Kako onda odabrati bolje poslastice za mačke?

Birajte poslastice bez žitarica. Birajte protein (meso), voće i povrće

Idealno je da poslastice za mačke sadrže samo meso! Mačke su mesojedi, a veća količina hidrata i/ili šećera otežava varenje, i taloži se u masnim naslagama jer većina naših mačaka su kućne mačke i tu energiju nemaju gde da istroše (kao npr. psi što se istrčavaju i troše kalorije)

Banane, borovnice, bundeva, krastavac (tanko isečen), krošnja brokolija, liska kupusa, komadić jabuke… Voće i povrće su idealna zamena za industrijske poslastice za mačke.

Ukusne poslastice za mačke ne moraju biti prepune šećera, naprotiv. Mačke će se silno obradovati komacićem mesa za “užinu”, a dugoročno ih učimo boljim navikama, i predupređujemo bolesti kao što su gojaznost ili problemi sa jetrom i varenjem.

Ukoliko vas zanima više o tome kako poslastice za mačke mogu biti dobar način da upotpunite njenu ishranu, predlažemo i OVAJ tekst.

Osim toga, naš tim vam stoji na raspolaganju za sva pitanja, nedoumice i pomoć oko tretiranja raznih stanja kod mačaka pomoću CBD ulja.

Čekamo vas.

This post was originally published on this site

Оставите одговор