Čišćenje zuba kod pasa – Kako psu oprati zube?

Prvobitno objavljeno na VESTRATEK blogu:

Čišćenje zuba kod pasa može delovati neobično, ali stručnjaci smatraju da se i vlasnici, koliko i psi moraju navikavati na ovaj tretman kako bi se predupredilo propadanje zuba.

Pravilna nega zuba i desni omogućava čoveku da bolje žvaće hranu, pa samim tim i da vari pojedeno. Isti slučaj je i sa životinjama

Čišćenje zuba kod pasa sprečiće da ljubimac dobije kamenac, zadah, ali i da se problemi uvećaju i pređu na desni, želudac, pa čak i jetru.

Čišćenje zuba kod pasa malih rasa

Čišćenje zuba kod pasa je drugačije u odnosu na ljude

Sad kada smo razjasnili da je pranje zuba psima jednako važno kao i naše pranje zuba vreme je da stavljamo tačku na jedan mit – odmah na početku! 

Zaboravite na uverenje da su “pseća usta ‘mnogo’ čistija od ljudskih.” 

Jer nisu! 

Iako je činjenica da psi ne kubure sa karijesom kao ljudi, bakterije koje se nalaze u čeljustima pasa mogu i te kako napraviti problem ljudima – iako ih psi tolerišu.

Kako prepoznati da pas ima problema sa zubima?

Gubitak apetita, klimanje i ispadanje zuba su definitivno neki od privih simptoma koji ukazuju na problem sa desnima i zubima. Ukoliko sumnjate baš na ovu pojavu, potrebno je ispratiti dosadašnje navike ljubimca.

Da li je probirljiviji kada je hrana u pitanju? Da li izbegava čvrstu hranu? Da li više koristi jednu stranu usta kad jede? Ukoliko pas izbegava hranu, savetujemo vam da pročitate savete koje smo sa vama podelili u ovom tekstu: Šta kada pas neće da jede – kako povećati apetit kod pasa?

Da li mu je stomak (previše) tvrd i bolan na dodir? U tekstu koji se bavi upravo ovom temom, predlažemo nekoliko načina da se sa bolom i grčevima borite – a svakako će se javiti ukoliko pas guta veću parčad hrane.

LINK: Grčevi i bol stomaku kod pasa: šta raditi i kako im pomoći?

 

 • vestratek C250 cbd ulje za mačke
  рсд3.300,00
  Dodaj u korpu
 • Kako psu prati zube?

  Idite korak po korak! U početku, pas se neće previše radovati pranju zuba, ali vremenom će osećaj biti daleko prijatniji. Upoznajte psa prvo sa četkicom, neka je omiriše, glocne. Upoznajte ga i sa ukusom i mirisom paste.

  Takođe, za čišćenje zuba kod pasa birajte trenutak nakon što se on dobro izigrao ili istrčao, jer će tada biti mirniji. Prvih mesec dana neka posluži za privikavanje na četkicu. 

  Četkica za čišćenje zuba psu

  Počnite laganim pokretima i prestanite čim pas krene da negoduje. Nebitno da li ste oprali cela usta ili tek jedan zub. Svaki sledeći put posvetite više vremena. 

  Za vreme pranja zuba psu pričajte umilno, tiho, smireno, a po završetku ga obavezno počastite omiljenom poslasticom. Nakon nekog vremena, pas će se sasvim navići, pa čak i radovati čišćenju.

  Odabir paste za pranje zuba psu

  Svi preparati namenjeni za pranje zuba psu su preventivi, i deklarisani kao namenska sredstva namenjena isključivo ljubimcima. Dakle – ne smete svojim ljubimcima prati zube pastom za ljude! 

  Pasta za ljudske zube prejakog ukusa i mirisa, pa nakon što jednom priđete psu sa njom, više vam neće dozvoliti da mu se približite. Takođe, gutanje ljudske paste kod pasa može dovesti do dijareje i bolova u stomaku jer većina naših pasti sadrži fluoride, a oni su otrovni za pse. 

  Čišćenje zuba kod psa je loše prošlo

  U pet šopovima možete potražiti savet i preporuku šta da odaberete za čišćenje zuba kod pasa. Cene pasti za zube psa se kreću uglavnom oko 300 dinara.

  Higijenu vašeg četvoronožnog mezimca održavajte prirodnim sredstvima i pastama namenjenim za pranje zuba pasa. Sredstva koja se koriste u njima pomažu u nezi zuba i desni, i održavaju svež dah.

  Praćenje promena na zubima pasa – Blagovremeno sprečavanje bolesti

  Bilo da vodite računa o oralnoj higijeni svog psa, ili ne radite ništa po tom pitanju, obavezno pregledajte usta svom psu na svakih nedelju-dve dana. Blagovremeno utvrđivanje da li problem postoji, spasiće muka i vas kao vlasnika, a i vašeg ljubimca.

  Ukoliko prilikom rutinskog pregleda primetite neke od ovih promena, verovatno je vreme da otpočnete čišćenje zuba kod pasa, ili da ga povedete veterinaru:

  • Značajno izražen i promenjen zadah (imajte u vidu da pseći zadah generalno nije “prijatan” ljudskom njuju, ali to je za naše četvoronožne prijatelje normalno)
  • Promene u načinu na koji žvaće hranu
  • Promene u ishrani (pas odbija čvrstu hranu)
  • Često guranje šapa u usta (informišite se: Zašto psi uopšte ližu šape i guraju ih u usta?)
  • Preterano balavljenje (obično praćeno crvenim, natečenim, bolnim ili krvavim desnima)
  • Loš zagrižaj
  • Zub koji je promenio boju, slomljen je, napukao ili ga nema
  • Žučkasto-braon fleke po zubim (naročito blizu desni)
  • Bilo kakve izrasline u ustima

  Ozbiljne promene na zubima i desnima zbog loše higijene zuba

  Loš zadah ili žuti zubi se iole mogu sanirati redovnijom higijenom usne duplje. Međutim, baš kao i kod ljudi, zapuštenost može da dovede do novih zdravstvenih komplikacija koje kod pasa znatno lakše mogu da se odraze na jetru, srce i bubrege

  Taloženje plaka i kamenac se teško skidaju (ponekad operativno)

  Čišćenje zuba kod pasa može da bude zahtevno iskustvo, i za vas i za vašeg ljubimca, ali pravilno održavanje higijene usne duplje preduprediće bol u ustima i stomaku, ali i uštedeti vreme i novac potrošene na skudanje kamenca koje se ponekad mora obaviti i laserski.

  Ultrazvučno skidanje kamenca kod pasa poslendja je stanica kada plak više ne možemo skinuti pastom, četkicom ili “igračkama”.

  Zapuštanje higijene usne duplje kod pasa (koji, znamo, sve vole za žvaćnu i liznu) dovodi do brojnih komplikacija i skupih intervencija kod veterinara.

  Čišćenje zuba kod pasa sprečava zapaljenje desni i druge infekcije

  Loša higijena zuba kod pasa može postati i uzrok kašlja kod pasa, tako što se bakterije nataložene na zubima spuštaju niže ka organima za disanje. Pas sada postaje daleko podložniji raznim infekcijama, prehladama i sl.

  Čišćenje zuba kod pasa – Saveti za lako čišćenje zuba psu

  Kao što smo napomenuli, čišćenje zuba psu predupređuje veliki broj problema sa usnom dupljom kao što su kamenac, pa čak i gingivitis, ali štiti psa i od infekcije respiratornih puteva.

  Zato vam predlažemo nekoliko dobrih načina za održavanje higijene zuba kod pasa, koji uporedo mogu uticati na kvalitetniji život vašeg psa.

  Pas grize lopticu i čisti zube

  Navikavajte psa na vreme – pranje zuba kao igra koja prelazi u naviku

  Pranje zuba kod starijih pasa se obavlja ako oni to dozvole i ako su ih vlasnici navikli. Sa štenadi je daleko lakše, jer uvođenje pranja zuba kao obavezne prakse kasnije postaje navika. 

  Međutim, i odrasli psi mogu vremenom da se naviknu na četkicu i da im pranje zuba postane prijatna radnja.

  Preporučujemo da što ranije krenete u avanturu zvanu čišćenje zuba kod pasa, i da to činite barem 2 puta nedeljno kako bi našim ljubimcima zubi duže ostali beli i sjajni. 

  Suva hrana je bolja u uklanjanju naslaga sa zuba pasa

  Vlažna hrana se izuzetno lako lepi za zube vašeg psa i zapada u desni. Suva hrana tera psa da krcka i žvaće, pa se samim tim naslage “stružu” sa zidova zuba, i jačaju se desni.

  Suva hrana je takođe bolja za zube i desni vašeg psa od kuvane i mekše hrane, ali to naravno ne znači da je treba izbegavati. Neka granule budu osnovni obroci vašeg psa, a povremeno ga možete počastiti konzervom ili kesicom vlažne hrane ili sosa.

  Čišćenje zuba psu pomoću kostiju i igračaka

  Evo jedne (jedine) prihvatljive namene i primene kostiju u ishrani pasa. Psi su poznati po tome što uživaju da grizu igračke, drvo, štapove i sve slično tome. Osim što im je očigledno ova aktivnost zanimljiva, ona ima i medicinske osnove.

  Griženje predmeta (pa tako i kostiju) stvara trenje između izabranog predmeta i zubne gleđi. Na ovaj način, pas uspešno skida plak, kamenac, potencijalno bakterije, i masira desni – kao beba koja glodalicom češe tek iznikle zubiće.

  Lak izbor kada nemate sintetičke igračke za žvakanje jesu kosti – ali vodite računa da ne budu male, posebno ne mekane (poput pilećih, jer se mogu zadaviti) ili prevelike i pretvrde (da ne bi slomili zub). 

  Ipak, savetujemo vam da kosti u potpunosti izbegavate, i da čišćenje zuba kod pasa upotpunite specijalno napravljenim igračkama za jačanje desni i zuba.

  Pas čisti zube pomoću štapa

  Vodite računa!

  Korišćenje samo igračaka za pranje zuba kod pasa apsolutno nike dovoljno! Zamislite da čovek koristi samo žvake i vodice za ispiranje usta – one nisu (uopšte) dovoljne za održavanje higijene, pa ni zdravstvenog stanja uopšte. Isti slučaj je i sa psima.

  Čišćenje zuba psu spada u domen nege pasa, a nega je veoma važna za ljubimca, posebno ako on živi sa vama u kući. Kao što vodite računa o tome da je čist, pa ga redovno kupate, brišete, četkate, šišate, hranite i šetate, trebalo bi i da vodite računa o njegovim zubima.

  Sručnjaci ističu kako je dentalna higijena pasa veoma važna za njegovo kasnije zdravlje. Kao i kod čoveka, loši zubi mogu da izazovu niz zdravstvenih problema, a kako bi pranje zuba psu postalo uobičajena rutina, krenite u akciju već danas. Nadamo se da smo vas ovim tekstom podstakli da ubuduće posvetite više pažnje ovoj delikatnoj oblasi.

  This post was originally published on this site

  Оставите одговор