Apetit kod psa – Kako psu povećati apetit u 4 koraka

Prvobitno objavljeno na VESTRATEK blogu:

Vlasnik pokušava da povrati apetit kod psa

Pas i apetit veoma često idu odlično jedno s drugim. Dobar apetit kod pasa znači da je ljubimac zdrav, veseo, i da nema smetnje sa varenjem, odnosno da ga ne boli stomak.

Ako želite da budete sigurni da vaš pas nema problema sa stomakom, posetite ovaj link:

LINK: Grčevi u stomaku kod pasa: šta raditi i kako im pomoći?

U njemu ćete pronaći nekoliko uzroka za bol u abdomenu, koji potencijalno mogu biti okidači za izostali apetit kod pasa. Ukoliko ste prepoznali problem, vreme je pristupiti rešenju problema.

Vestratek vas u nastavku uči kako psu povećati apetit, i izboriti se sa posledicama smanjenog apetita kod pasa.

Poslastica podstiče apetit kod psa

1. Probudite apetit kod psa novim ukusima

Oslabljeni apetit kod psa ponekad može biti rezultat ustaljene hrane i ukusa. Ukoliko je to slučaj, a pas je zdrav – pokušajte da mu probudite apetit hranom drugačijeg ukusa,i sosićima.

Pratite kako se pas i apetit usklađuju, odnosno kakva hrana se (ne) dopada vašem ljubimcu.

2. Preparati za apetit kod psa

Danas se u pet šopovima lako mogu pronaći hranljivi preparati za ljubimce koji predupređuju i otklanjaju nedostatak apetita kod psa.

Naročito su popularni vitamini (B kompleksa), minerali, enzimi, kvasci, CBD ulje, i druga, slična suplementacija.

Osim što će popraviti apetit kod psa, ovi suplementi predstavljaju i prave koncentrate snage, i oplemenjuju ishranu ljubimca, a deluju već nakon par sati od primene.

3. Pregled veterinara – Ključna stvar kad se pas i apetit “raziđu”

Smanjen apetit kod psa je jedan od čestih razloga zbog kojeg vlasnici dovode svog ljubimca kod veterinara. Naročito su zabrinuti ako pas odbija hranu duže vreme ili je udružen sa još nekim simptomima.

Da bi se stimulisao apetit kod psa, najpre treba pronaći uzrok. Osim što će vas veterinar najbolje posavetovati o tome kako psu popraviti apetit, on će njabolje uočiti propratne promene kao što su naprasno izgubljena kilaža, i sl.

Veterinar je najpozvanija osoba da taj uzrok utvrdi i da odredi terapiju, posebno ako pas neće da jede usled nekog oboljenja ili povrede koja prati nedostatak apetita.

Kako psu povecati apetit pomoću veterinara

4. Omogućite svom psu pravilnu i izbalansiranu hranu

Poboljšanje apetita kod ljubimaca se najbolje može postići promenom hrane, odnosno poboljšanjem ukusa hrane na nekoliko načina:

  1. Dodavanjem supe/bujona ili sosa u dehidrirani obrok
  2. Zagrevanjem hrane (ne pregrevanjem!)
  3. Smanjenjem okolnih stresova i održavanjem ustaljene rutine (posebno hranjenja)
  4. Strpljenjem za period adaptacije životinje na (novu sredinu i/ili) novu hranu

Ovo su bili najjednostavniji načini da probudite apetit kod psa. Uvek krenite od osnova, jer ponekad je rešenje problema veoma jednostavno. 

Prilagodite hranu, i dajte mu da jede ono što voli. Redovno ga čistite ga od crevnih parazita i pokušate da provodite više vremena sa njim!

Nikako nemojte psa hraniti na silu, ili ga kažnjavati uskraćivanjem obroka! Prisiljavanjem i/ili zanemarivanjem ljubimca postići ćete samo da se pas i apetit dodatno razuđu. 

Osim toga, veća količina hrane kada su hormoni za glad već uznemireni, može dovesti do otežanog  varenja, pa čak rezultirati povraćanjem i dugoročnom averzijom prema hrani.

Za normalan apetit vašeg četvoronožnog ljubimca je izuzetno važno da ishrana bude pravilna i raznovrsna. Omogućite svom psu izbalansiranu ishranu, onu koja je namenjenu baš njemu. Čuvate njegov život i zdravlje.

This post was originally published on this site

Оставите одговор